Herkese merhaba,
Modelciliğe başlangıç modelim olan Sardinal'in yapım aşamalarını sizlerle paylaşıyorum. Bilgi ve tecrübeleriniz dahilinde yorumlarınızı paylaşırsanız yapımda dikkat etmem gereken konularda bana yol gösterecektir.
İlk olarak postaları ve omurgayı 4mm kavak kontraplaktan kestim. Ancak bundan sonraki modelimde gürgen kontraplak kullanmam konusunda Sayın İbrahim EMENLİ(İbrahim Abi)'nin tavsiyesine uyacağım.Daha sonra fotoğraflardan da görüleceği gibi su terazisi ve gönye yardımı ile postaları omurgaya sabitledim.
Sözü uzatmadan fotoğraları eklemek istiyorum. Yorumlarınızı paylaşmanız ilerleme kaydetmem konusunda yardımcı olacaktır.
Daha sonra sarma işlemine başladım.Sarma işlemi için gürgen ağacından 2x5 mm çıtalar kullandım.Yapıştırmak için japon yapıştırıcısı olarak tabir edilen hızlı yapıştırıcı kullandım. Sarma işlemi devam ediyor. Bir kaç gün içinde sarma işlemini bitirmeyi planlıyorum.
![]()
Gürcan Bey Merhaba ,
Eklediğiniz resimleri sitemiz üzerinden eklerseniz daha kalıcı olur.
Belirli aralıklar ile site yedeği alıyoruz.
Modelinizi ilgi ile takip ediyorum.
Saygılar.
merhaba ,
çok güzel oluyor elinize sağlık ben de inşallah bir gün böyle modelle başlarım ...
kolay gelsin.
Gürcan gerçekten gösterdiğin özen kendini postaların sabitlenmesinden bu yana kendini belli ediyor. Sonuçta da güzel bir model çıkacak ortaya.
Sevgili Gürcan, bir modele başlamadan önce net ortamından ve dostlardan toplanılan teorik bilgilerin fazlalığı sonucu ortaya çıkan eserin ne kadar mükemmel olacağını kanıtlayan harika bir çalışma olmuş. Tebrik ediyorum.
Kulllandığın kontra resimler beni yanıltmıyorsa kavaktan ziyade gürgen kontraya benziyor.
Çıtaları gürgenden kestirdiğin için işlemede biraz zorlanabilirsin ancak oldukça sağlam bir model olacak. Sarımların güzel gidiyor. Çıtaları yapıştırırken eğip bükme yerine kendi yoluyla gitmesini sağlayıp aralara kamalar sok. Böylece çıtaların dönerek merdiven basamağı oluşturması önlenir.
Karbonat , Japon karışımından çıkan buharı soluma aksi takdirde burunda hasar oluşturup bir iki gün burun akması yaşarsın.
O günkü çalışman bitince ertesi güne kadar ki beklemede iç kısımlara beyaz tutkalla ikinci bir yapıştırma uygulayabilirsin. Çıtaların birbirine değen ince yüzeylerine beyaz tutkal, postalara gelen yerlerine japon kullanılabilir. Böylece beyaz tutkal iki çıta arasındaki boşluklarda donarak bir nevi macun işlevi görür. .
Başarılarının devamını diliyorum. Bol modelli günler...
Bilgiler için teşekkürler İbrahim Abi. İç kısımda postalara değen yerlerde pattex ağaç yapıştırıcısı uyguluyorum. Hem vernik gibi gözüküyor hem sağlam hem de dolgu yapıyor. Evladiyelik oluyor maşallah...Bu arada gürgen dediğiniz gibi biraz zorluyor. Özellikle kıvrımlı yerlerde sertliğini hissettiriyor. Ama ısıtarak bükme yapıyorum biraz daha kolay oluyor işler. Merdiven yapmaması için söylediğinizi de deneyeceğim.Görüşmek üzere...
Tekrar merhaba herkese. Modelin yapımı devam ediyor. Ancak haftabaşından beri çeşitli nedenlerden ötürü ilgilenememden dolayı yapımda beraber çalıştığım amcam devam etti. Yani bu mesajda ekli fotoğrafların bir öncekilerle arasında oluşan farkı yaratan amcamdır. Amcamın eline sağlık diyorum ben de.
Gürcan, Sardinal sarımı harika gidiyor. Amcanın ve senin emeğine sağlık. Böyle giderseniz Bekir in dediği gibi ilk modeliniz olduğuna kimseyi inandıramıyacaksınız. Mart toplantısında seni, amcanı ve modelinizi aramızda görmekten mutlu olacağız. Tebrikler.
Gürcan çok güzel gidiyor İbrahim abinin dediği gibi ilk modelin olduğuna inanmak zor.Bu arada amcan ilede tanışmak isteriz. Unutmadan ilk resimde arkada monitörde görünen sandal tanıdık gibi geldi gözüm bi yerden ısırıyor sanki![]()
Bu da orjinal Sardinal Yelkenlisi. Adı IDÉAL. Tarihçesi ise çok yakında sitede olacak. Çevirisine devam ediyorum vakit buldukça. En kısa zamanda çevirisini de tamamlayıp paylaşacağım.
Sarma işlemi bittikten sonra tesviye işlemi yapıldı. İlk kat macun atıldı ve zımparalandı. Daha sonra ise ikinci kat macun atıldı ve kurumaya bırakıldı.
Gürcan bu ne hız maşallah. Dolgu olarak ahşap macunu mu kullandın?. 1. macun sonrası tekne iyi görünüyor. 2. macun sonrası kalından inceye zımpara işleminden sonrasını görmek dileğiyle başarılar.
Dikkat macun zımparalamada maske kullanmayı ihmal etme. Önce güvenlik.
Merhaba İbrahim Abi. Dolgu olarak daha sonrasında çatlama yapmaması için polyester çelik macun kullandım. Bugün zımpara yapıp güverte kaplamalarına başlamak istiyoruz. İnşallah boyada da bir sorun olmaz.
Merhaba Gürcan Bey, iyi iş çıkarıyorsunuz. Yanlız kuru zımpara yapıyorsunuz macunu. Sizede zımparayada yazık. Sulu zımpara yapın. Bir kova su alın yanınıza. Zımparayı suya sokup zımparalayın. Zımparanın dişleri dolunca tekrar suya sokun. Arada tekne üstünde biriken macun artıklarını bir bezle silin. İşiniz çok daha kolaylaşır.Macun tozuda solumazsınız.
yusuf sönmez
Gürcan, Yusufun dediği gibi zımpara işlemini yap. en son 220 zımpara ile pürüzsüz yüzey elde et. Sonrasında dolgu verniği sür zımparala 2. kat dolgu verniği ve zımpara. Boya işi en son . Her boya ve dolgu verniği katında 1 gün bekle . Su kesiminin işaretlenmesi için forumda bir yerlerde yapımı vardı. Bulamazsan bana haber et . Bİlgilendireyim.
Macun işleri bitti. Güverte kaplamaları bitti ve güverteye bir kat koruyucu vernik atıldı. Yelken direkleri verniklendi. Makaralar ve ıskarmozlar yapıldı. Bir ara yelken için amerikan bezi almam gerekiyor. Fotoğraf çekemedim bu aşamalar için. Ancak bu aşamaların yapım sonrası halini en kısa zamanda çekip yollamaya çalışacağım. Takip edenler için kısa bir not geçeyim istedim. Boya ise yeni başladığım çektirmenin de boyaya hazır hale gelmesinden sonra yapılacak. İkisini bir arada boyatayıp zaman ve nakit tasarrufu yapayım dedim...![]()
Gürcan boya olarak nasıl bir şey düşünüyorsun.? Casati marka akrilik sprey boyaları tavsiye edebilirim. Kutusu 6 -7 lira civarı. Memede tıkanma yapmadığından arada bir kullanmada bile sprey çalışıyor. 2 ay dır kullanmadığım spreyin bile ucunda donma yapmamış. 30 cm kadar uzaktan dik olarak yaparsın. Çabuk kurur. 2-3 kat atabilirsin. Sentetik boya üzerine kullanma, boyayı kaldırıyor.
İbrahim abi oto boyası düşünüyorum. Bilmiyorum uygun mudur ama? Haftasonu toplantıda soracaktım zaten boya konusunu da. Sanayide tanıdık boyacı var da orada boyatmayı düşünüyorum. Hem açık hava hem hava tabancası. Boyacıların kullandığı boya uyar mı ama o konuda bilgiye ihtiyacım var.
Küçük ebatlardaki parçaların boyanması büyük tabanca ile hayli zor. Airbrush denilen mini tabancalarla atılırki boya hazneleri küçük olduğundan iş bitimi boya zayii olmaz. Eğer arabaya boya atarken benimkine de 2 fıs fıs yap dersen neden olmasın.Boya işini acele etme toplantıda ustalardan fikir alır ona göre yaparsın. Genelde teknelerde parlak boya ve vernik kullanılmıyor. Modele natural görünüm yerine biblo havası veriyor. Model orijinalinin ölçekli küçültülmüşü ise ona göre de boya atmak lazım .
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)