Hayırlı olsun, kolay gelsin. Güzel bir o kadar da zor bir model bence, başarılar dilerim.
arkadaşlar sonunda rivaya başladım uzun süre araştırıp yapmaya karar verdim inşallah muvaffak olurum sizlerinde yardım ve yorumlarını bekliyorum
Hayırlı olsun, kolay gelsin. Güzel bir o kadar da zor bir model bence, başarılar dilerim.
Hayırlı olsun Fatih bey
Bizim ayakkabıcılarda eskiden tabiki yeni bir takım ayakkabıya başlandımı ilk çivi çakılırken kolay gelsin kolay gelsin denirdi Adetler insanları birbirine adapde ediyor esazında
Kolay gelsin Kolay gelsin
teşekkür edrim inşallah sonuna kadar gideriz de suya indirmek nasip olur
Fatih kolay gelsin, kazasız bir şekilde bitirmeni temenni ederim.
resimleri cep telefonundan çekiyorum kusura bakmayın
Fatih bey modelin ölçüleri konusunda bilgi verirmisiniz.Ayrıca kolay gelsin.
Fatih bey,
Kolay gelsin, Riva benimde gelecek proje planlarımda var umarım nasip olur
İlerde sıkıntı yaşamamanız açısından, postaların kesim işlemleri bittikten sonra hafif bir zımparalama işlemi uygulamanızda fayda olabilir.
Teşekkür ederim yorumlarıniz icin kaplama yapmadan önce mutlaka zımpara yapacağım
Fatih kolay gelsin,darisi yapmak isteyenlerin basina.
şaft ve kovana fazla para vermek istemediğim için kendim yapmaya karar verdim ve 6 numara alüminyum örgü şişi içerisine iki tarafına da prinç elektirik klemensi soktum 3 numara örgü şişi içine tam oturdu sürtünme oldukça az su kesiminin üzerinde bir yerede gres basmak için delik açtım tam şırıngaya göre oldu iki şaft ve kovan için maliyet
şiş:6 no 1,5 tl
şiş:3 no 2 tl
klemens 4 adet 1 tl
toplam 4,5 tl
herkese tavsiye ederim
Fatih bey iyi günler
çok güzel oluyor modeliniz , elinize sağlık
shaft ve kovanı 6 ve 3 numara şişten yapmışsınız, çok basıt uygun ve akıllıca geldi benim sormak istediğim ,rulman kullanıyormusunuz 3 numarayı kovana koyarken yoksa olylece sadece greslemi çalışmasını düşünüyorsunuz.. kovan ve shaft ile ilgili bilgim olmadığı için soruyorum..
normalde fanların içinden çıkan rulmanlardan koymayı düşünmüştüm ama onların dıç çapı 8mm iç çapı 3 mm pek uygun gelmedi bana onun yerine elektrikçilerde satılan klemenslerden 6mm şişin iki ucuna taktım tam oturdu içindende 3mm şiş geçirdim o da tam uydu sürtünme oldukça az gres yağınıda basınca dahada rahtlayacaktır diye düşünüyorum aşınma durumunu ölçmek için yağsız vaziyette bir süre çalıştırdım ısınma ve ya aşınma yok sanırım güzel olacak
ustalara şunu sormak istiyorum teknenin omurgalarında ileride ıslanma durumunda oluşabilecek çürüme göverme gibi durumların önüne geçmek için sarımdan önce astarlasam nasıl olur yada vernik uygulanabilir mi elimde akçalı gri astar ve akçalı vernik var hangisi uyar sizce
Merhaba, kolay gelsin Fatih bey.
İskeletinize fırça ile "Dolgu verniği" sürmeniz kafi olacaktır.
Selamlar
Kolay gelsin çok güzel ve keyifli bir modele başlamışsınız, zekice çözümlerle bir o kadar keyifli bir takip olacak. Ama çok parça ve işçilik var, Allah sabır ve kolaylıklar versin, takipteyiz..
Bir zamanlar forumda profesyonel kovan-şaft takımına para vermemek isteyen arkadaşlar için espri olsun diye örgü şişinden kovan, elbise askısı telinden şaft yapabilirsiniz demiştim. Fatih bunu gerçekleştirmiş.
Kullandığın motor 22.000 devir dakika ile döner. Alüminyum şişten yapılan şaft, bu devirde aşınır. Ayrıca alüminyum yumuşak bir maden olduğundan eğilmesi de kolaydır.
Kovan ve şafttaki sürtünmeyi en aza indirmek için 2 tarafı yataklanır. Bu merkezlemeyi kaçık yaparsanız, kovan bir tarafından aşırı aşınacaktır.
Motor bağlantısı için kullandığın fleksi tel bir yöne bükümlü olduğundan ileri dönüşte sorun çıkartmazken, geri dönüşte açılma eğilimi gösterir.
Kovan için açtığın gres deliklerini o şekilde bırakırsan, su kesiminin altında kalabileceğinden su kaçıracaktır. Bunun için 10 mm uzunlukta bir boruyu dik olarak yapıştır, oradan şırınga ile gres bas.
Gresi kovan içine çok basarsan, şaftı sıkıştıracağından güç kaybına yol açar.
Bu sistemi tam gazda, yarım saat su içinde, pervaneli olarak test ettikten sonra, kendini ispat ederse monte et. Aksi takdirde şaftı sıkışmış, kaplini sıyırmış, vibrasyondan dolayı vidaları atmış vs. vs. bir şekilde suyun ortasında kalmış bir tekne ile karşılaşırsın.
Kovan dış çapı, plana göre 8 mm olduğundan senin kovanlar yataklarında ince kalmış araya parça ilave ederek kovanı sabitle.
Pervane olarak plana göre 30 - 35 mm. 3 pal kullanılır.
Başarılar .
Hemşehrim kolay gelsin. Birçoğumuzun isteyipte cesaret edemediği bir modele başlamışsın. Heleki bu yaşta gerçekten seni tebrik ediyorum. Yanlış yapmaktan hiç korkma herşeyin telafisi mutlaka var. Yalnız değerli modelci arkadaşlarımızın, abilerimizin söylediklerini kesinlikle kulak arkası yapma.
gövdeyi yapım klavuzunda yazdığı gibi 1,5x7mm gürgen çıtayla sardım
gürgen papelin heryeri aynı kalınlıkta olmadığı için gövdede dalgalanma oldu ama zımparayla düzelecek bir durum maunla sarınca güzel olacağı kanaatindeyim
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)