Öncelikle zımpara kağıdına ve süngere bol miktarda Uhu döküyoruz. ve birbirine yapıştırıp üzerine ağır bir eşya koyuyor![]()
Merhabalar,
Macun uygulamasında sünger denemesinden sonraasıl işime zımpara takozunun yarayacağına kanaat getirdim (Konun macun uygulaması sonrasında zımparalamanın ızrıdap olmasıyla alakası yok
)
Malzemeler:
1 adet sünger
120 kum zımpara
Uhu POR (Erimeye neden olmadığı için bunu kullanmanız gerekiyor, diğer tüm yapıştırıcılar süngeri eritiyor.)
Öncelikle zımpara kağıdına ve süngere bol miktarda Uhu döküyoruz. ve birbirine yapıştırıp üzerine ağır bir eşya koyuyor![]()
Sonuç;
Öncelikle kullan at olmayacağını belirtmek isterim. Zımpara değiştirmek istediğinizde zımpara kağıdını süngerden ayırıp yenisini yapıştırın. Tahminimce 4-5 sefer değiştirilebilir.
Sonuç olarak süngerin yumuşaklığı sayesinde yüzeye tam oturduğu gibi elle kavraması çok rahat ve eli yormuyor. Sarım sonrasın ve Macun uygulama sonrasında çok rahatlatıyor.
Not: Hırdavatçılarda satılan hazır sünger zımparalardan memnun kalmadığım için kendm yaptım![]()
Sünger zimpara kullanirken dikkatli olmak gerek. Yapisi itibari ile model uzerinde Keskin kalmasi gerken köşeleri yada yüzeyleri de istemeden yumusatmis olursunuz. Mesela bodoslama demiri çakacaginiz baş bodoslamayi sünger zimpara ile değil, sert takozla tesviye ederseniz çakacağiniz bodoslama demiri ile omurga tam öpüşür..
Söz konusu sıkıntıyı kendim deneyim ederek öğrendim. Gayet güzel süngerle zımparalıyordum hiç bir sıkıntı yoktu ama sonra bir baktım ki keskin kalması gereken yerler sivrileşmiş. Şimdide napacağımı bilmiyorum
Sünger zımparaları daha ufak boyutlara indirirsem sıkıntı ortadan kalkacaktır. Sadece ana yüzeyleri yapıp kenarları eğe veya sert takoz zımparayla geçerek devam etmek gerekiyor.
Yorumunuz için teşekkür ederim.
sivri yerler dolgu ile tekrardan yapabilirsiniz gibime geliyor.
birde bir fikir. süngere cırt bant yapıştırılırsa aynı süngerle farklı zımparalar kullnılabilir.
Tesviyesi hatalı olan bölgelere epoksi gibi güçlü tutunan bir yapıştırıcı ile takviye ahşap takoz yapıştırarak tesviyeyi yeniden yapmak bir çözüm olur. Takoz derken kocaman parçalardan bahsetmiyorum, hatalı bölgeyi 1-2 mm kadar büyütecek/kalınlaştıracak parçaları yerine alıştırarak yapar ve yeniden tesviye edebilirsiniz. Omurga boyunca yumuşamış köşelere sarma çıtalarından kalan parçalardan takviye yapabilirsiniz. Boyanmayacak alanlarda ise görsel istikrarı korumak adına parçayı kesip çıkarmak ve yerine yenisini yapmak çok daha net sonuç verecektir. Hatalı tesviye olmuş bölgenin fotografını paylaşırsanız ustalarımız mutlaka farklı ve daha kolay çözümler önerecektir...
Aynısını tutkal sürerek yapmıştım. Yüzey cok sert olmuştu bir işe yaramadı
Kudret kaptan bana önermişti bunu. Özellikle dolgu verdiğinden sonra kullanmıştım sünger zımpara. Küreklerde vs oldukça tatmin ediciydi.
Süngere yapıştırılarak yapılan sünger zımparada bir handikap da zımpara yüzeyi ile sünger arasında kalan kağıt/bez zımpara destek katmanı.. Hırdavatçılarda satılan sünger zımparaların aşındırma yüzeyi, ilgili aşındırıcının doğrudan sıva süngerine nispeten daha yoğun olan sünger üzerine aplike edilmesi ile süngerin sağladığı esnekliğin zımpara yapılacak olan yüzeye homojen dağılmasına imkan sağlar. Ancak Kutay kardeşimizin uygulamasında, aşındırıcı yüzey ile, yumuşak yüzey arasında kalan destek katmanı ( kağıt/karton/bez ), sertliğinden kaynaklı, zımpara kağıdının kontrolsüz şekilde katlanarak, zımpara yapılan yüzeyde dalmalara sebep olabilir...
Çok mu paranoyak oldum acaba ??
Murat abi, sanki birazcık oldu gibi![]()
Söylediğini anladım ama zımpara kağıdını direk süngere yapıştırdığım ve uygulama esnasında bastırdığım için zımpara yüzeye tam yayılma sağlamakta.
Bu uygulamada yapılan en büyük hata (benim tarafımdan) süngerin çok büyük tutulması. Aslında bunu 5x5 boyutlarda hazırlandığında daha sağlıklı sonuç almak mümkün. Bakınız benim omurgamda farketmeden yaptığım ovalleştirmelere(düzeltmek için tekrar 1x4mm çıta ve macun uyguladım.
Şu an aklıma gelen başka bir husus aslında kenarlarda düz durmadığı için (altında destek olmamasından dolayı) köşelerde bulunan macunları alamamasıdır. Bunun içinde zaten çubuk takoz veya eğe yardımıyla temizleme yapılabiliyor.
Ama ne yalan söyleyeyim mouse zımpara makinesi almak daha mantıklı şu an![]()
Valla mouse zımpara benim kimyama uymadıTitreşimden dolayı 3 dk içinde insanın eli uyuşuyor...
Süre biraz uzadımı tabana yapışan zımpara kayıyor ... sadece ve sadece KABA işleri hızlandırıyor ancak ince tesviyede el hassasiyeti lazım ne olursa olsun ...
Murat Bey gürültü düzeyi nasıl?
Fatih bey,
Sessiz diyemem ama cokda rahatsiz edici degil. İlk defa titresim prensibi ile calisan bir cihaz kullandigim icin sesini baska bir cihazla ortusturemedim. Matkap desen matkap degil, elektrikli supurge desen hic degil. gece saat 21:00 den sonra problem dogurabilir? Dogru bir tarif olurmu bilmem ama expresso makinasi gibi brrrrr sesi cikariyor ama volumu en az 5 kat fazla...![]()
Konu mkeskiner tarafından (18.07.2014 Saat 21:12 ) değiştirilmiştir.
ben mauseları ayrıntılı inceledim.
öncelikle cihaz markadan markaya ağır hafif değişiyor.
dandikler ağır kaliteliler hafif. ancak öyleki ne ele oturyor nede elden çıkıyor. ben cihazı kavrarken daha iri ellerim olsaydı daha iyi olurdu gibi hissettim. o sebeple iş sırasında kontrolde ne kadar kalır bakmak lazım. çünkü az buz titreşimi yok. elide titretiyor mübarek
ses konusunda evet sesli. gece çalışılmaz. ama bir gemi omurgası içinde öyle mahalleyi ayağa kaldırmıyor. gündüz çalışılabilir gibi. ama ses var çokta az buz değil.
bu alet daha çok dar yüzeyler ve az işler için yapılmış anlaşılan. ayrıca ben bir marangozdada bu mause zımparayı görmedim. demekki büyük alan için kullanışlı değil.
ama gemi modeli alanı ne kadarki diyeceksiniz?
bu alet bence sadece gözvde işinde kullanılır. bosch vs alsanız 120tlden az yok. buda değermi ona bakmak lazım
Furkan bey'in bahsettiği gibi gövde işinde 10 numara 5 yıldız.. En son Kudret beyden temin ettiğim Olta sandalı kitindeki kürek palalarına mouse zımpara ile giriştim, sonuç hem çok hızlı hemde çok tatminkardı4mm kütükler, 3-4 dk içinde kürek palasının tatlı eğimine kavuştu
30-40 sn daha devam etseydim, "Kürek palasından ustura nasıl yapılır.. " adında bir konu başlığı açmıştım forumda
![]()
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)