Gayet güzel olmuş, elinize sağlık.
Malum bayram ziyaretleri derken 2sene önce bitirip, teslim ettiğim bu arkadaş karşıma çıktı, biraz inceledikten sonra gövde boyasının çatladığını gördüm ilk etapta üzüldüm tabii ama neden olduğunu anlayamadım, şuan tekrar tersaneye alıp raspa, boya yapma imkânım yok, bir daha böyle birşey başımıza gelmemesi için ne yapmamız lazım ve nelere dikkat etmemiz gerekir.
![]()
Yapım aşamasında sprey boya kullandım, önce ana gövdeyi beyaza boyayıp kuruduktan sonra tekrar maskeleyip beyazın üzerine karina boyasını attım.
İş işten geçtikten sonra yansa da bir anlamı yok abi, önemli olan neden olduğunu bulmak, sprey boyayla yapanlar nasıl yapıyor..
Aynı marka boyaları kullanmak fayda sağlar diye düşünüyorum.
Astar icin kullanmıs olduğun boya ne ise aynı marka boyayı kullanmanı öneririm.
Hatta sellozik ile sentetik boya farkı adamı modelcilikten soğutur.
Bende evde boya yapamayanlardanım.
Ne bir alanım nede airbrush'Im var. Aslında cıkıcaksın kapının önüne atacaksın bir sandalye , vurucan fırcayı![]()
Üst üste atılan ayrı iki boya katmanından üsttekinin senin modelde olduğu gibi çatlama yapmasının kuvvetle muhtemel sebebi ; üstteki katın alttaki kattan daha hızlı kurumasıdır. Tahminimce beyaz boyan su bazlı akrilik veya sentetik boya, kırmızı boyan ise selülozik veya alkol bazlı akrilik boya ..... Sprey boyaların uygulama dinamikleri ve miktarları gereği belirli bir katman kalınlığının altına düşülemediğinden ve tahminimce parlak olduğundan, beyaz boyan çok kalın bir katman oluşturmuş ve bu nedenle kuruması ( burada kuruma olarak " toz toplamama kuruması " veya " dokunma kuruması " ndan değil kimyasal olarak % 100 kurumadan yani boyanın ihtiva ettiği uçucu solventlerin tamamen buharlaşıp yüzeyi terk etmesinden bahsediyorum .... ) daha da uzamış, sen de kurumasını tamamlamamış boyanın üzerine daha hızlı kuruyan diğerini uyguladığın için zaman içinde bu gerçekleşmiştir ..... aklına şu gelebilir ..... bu kadar zaman sonra mı ...???? ..... evet sprey boyalarda , özellikle parlak olanlarda % 100 kuruma bazen haftalar ya da aylar alabiliyor , hele hele raf ömrünün sonuna yaklaşmışsa bazen hiç bile kurumayabiliyor....
Ya da, daha az bir ihtimâl olmak üzere, bazen boyalar arasındaki kimyevi uyuşmazlıklardan dolayı ( ki bu problem de markadan markaya farklılık gösteren itici gaz çeşitlerinden ve diğer kimyevi katkılardan dolayı, aynı tipte olsalar bile, spreylerde daha çok yaşanıyor ) boya katmanları birbiriyle moleküler düzeyde bağ kuramayıp üstteki katman zar gibi soyulup dökülebiliyor ....
Bunları yaşamamak için ne yapmak lâzım :
1. Sprey boyadan vaz geçmek lâzım.
2. Mümkün olduğu kadar enamel veya alkol bazlı akrilik model boyaları ile akrilik oto boyalarını kullanmak lâzım.
3. Boyaları muhakkak mat kullanmak lâzım.
4. Çok kalın uygulama yapmamak lâzım.
5. Katlar arası yeterli kuruma süresini vermek lâzım.
6. İstenen bitişe göre uygun bir vernik kullanmak lâzım ........
![]()
Konu Kazım GÜRHAN tarafından (20.07.2015 Saat 13:47 ) değiştirilmiştir.
Verdiğiniz bilgiler için çok Tesekkur ederim, yeterince aydınlatıcı oldu bence, boya işi ayrı bir tecrübe istiyor.
Kazım abi faturayı biliyorum yola çıkmıştır bile..![]()
tebrik edrim cok guzel olmus . benim ilgimi ceken de böyle modeller .
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)