Ömer Abi bu ne güzel bir çalışma böyle. Ellerine sağlık. Tebrik ederim.
Hat 2 cm ıhlamurdan kesilerek şekillendirildi. Köşe süsler ise 0.5 cm ıhlamurdan kesildi. Tamamına doku daha iyi görünsün diye keten yağı uygulandı. Çerçeve ise gürgenden yapıldı.
Not: 2 cm ıhlamur gözüme biraz kaba göründüğü için aynı eseri bu kez 1cm cevizden kestim şu anda oyma işlemi de bitmek üzere.
Ömer Abi bu ne güzel bir çalışma böyle. Ellerine sağlık. Tebrik ederim.
Teşekkür ederim kardeşim. Bu hat, intersia vs. falan biraz da sayende başladık.
Konu Ömer Alpan tarafından (16.05.2013 Saat 17:33 ) değiştirilmiştir.
Ömer Bey yapımı hakkında bilgi de verebilir isiniz?
Hep yapmayı arzu ettiğim bir çalışmadır. var ise yapım aşamalarına ait resimleri yayınlayabilirseniz cok sevinirz.
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş eminim cevizle de çok hoş olacaktır..
Ömer bey harika bir çalışma olmuş. Oyma ayrı bir güzellik zaten. Biraz da oyma ve kullandığınız malzemeler hakkında bilgi verebilir misiniz? Tebrik ederim. Kolaygelsin.
Ellerinize sağlık günün anlamına uygun çok güzel bir çalışma olmuş. Kandiliniz mübarek olsun.
Ömer bey çok güzel bir el emegi ortaya çıkarmışsınız.
Bekir hocam, Zekeriya, Fatih ve Aykut bey, beğenileriniz ve azim veren destekleriniz için çok teşekkür ederim.
Ali bey yapım aşamaları ile ilgili yanılmıyorsam 2-3 foto var. Akşam onları ekleyerek dilimin döndüğü kadarıyla anlatabilirim. Tekrar teşekkür ederim.
2 cm biraz kalın gibi ancak arka fonu siyah yapsanız belki bir derinlikte kazanabilir. tabii sadece fikrimi paylaşmak istedim.
doku uyumu bence müthiş olmuş. bunu yakalamak bazen zor oluyor. düz kesimlere göre ben çok beğendim. sonunda aldıracaksınız testereyi![]()
Ali bey ve Zekeriya bey yapımından ve kullandığım malzemelerden bahsetmemi istemişlerdi. Öncelikle belirteyim ki; bu işi tamamen kendi kafama göre yapıyorum. Kimseden görmediğim, deneme yanılma yoluyla bulduğum çözümlerle sonuca gitmeye çalışıyorum. Belki daha doğru ve kolay tekniklerde vardır.
Yapım aşamasının pek fotoğrafı yok ama karma fotoğraflarla anlatmaya çalışayım. Motif olarak kullanacağım hat eserini internetten buluyorum. Boş zamanlarımda Arabic Calligraphy sitelerinde dolanıyorum. Mükemmel eserler var. Bu yaptığım ise Mehmet Özçay’a ait bir eser. Fotoğrafı indirdikten sonra resim programlarıyla etrafındaki boya gibi göz aldatan fazlalıkları siliyorum.
Sonra çıktısını alıp maskeleme bandıyla kapladığım ahşaba karbon kağıdıyla aktarıyorum. Ardından üzerinden asetat kalemiyle geçip kesime hazır hale getiriyorum. Eğer oyma yaparak derinlik vermek istiyorsanız kesinlikle masif kullanmalısınız. Kontrplakla olmuyor. Gerekli yerleri deldikten sonra kıl testereyle kesmeye başlıyorum. Bu yazıyı boş zamanlarımda keserek yaklaşık 4 saat gibi bir zamanda bitirdim. Kolların eşit kalınlıkta ve tam paralel olması için uğraşmak insanı biraz yoruyor. Kesim bittikten sonra maskeleme bandını söküyorum. Bu sefer kurşun kalemle oyulacak yerleri, inceltilecek yerleri, derinleştirilecek yerleri boyuyorum.
Artık iş maket bıçaklarına geldi. İşaretlenmiş yerleri elma kabuğu soyar gibi yavaş yavaş alarak derinleştirmeye çalışıyorum. Bu bölgelerde bir takım çapak gibi çıkıntılar oluşuyor. Bunları da saatçi eğesiyle törpüleyerek düzeltiyorum. Bu işlem içime sinene kadar devam ediyor.
Törpüden sonra sıra zımparaya geliyor.
180, 400 ve 800 kum olarak 3 defa zımpara yapıyorum. Sonra vernik veya keten yağı sürerek işlemi sonlandırıyorum. Keten yağı denemelerimde şu sonuca vardım. 4 yada 5 gece üst üste birer kat keten yağını sulu boya fırçasıyla sürüyorum. Her seferinde sabah emmiş oluyor. Ancak iki gün sonra ahşap emdiği keten yağını kusmaya başlıyor. 1-2 gün sonra stabil hale geliyor.
Siteye yüklemediğim epey ufak tefek işler var. bunlar da çerçeve işleminde zemin olarak 3mm forex kullandım. Bir müddet sonra yamldular. Hepsi tamirat bekliyor. Bu dersi de böylece aldıktan sonra çözüm olarak aklıma 3mm MDF kullanmak geldi. Bir marangozda bir tabakayı 20 TL ye 8 parçaya böldürdüm. şimdi gerekli ebatlarda kendim keserek zemin olarak kullanıyorum. Bu MDF nin ters yüzünü sprey boya ile boyadım ve sonuç çok hoşuma gitti. Hareli bir görünüm oluştu.
Çerçeveyi ise yine elimdeki ahşaptan keserek yapıyorum. Aynı malzeme olunca hem güzel görünüyor hem de hazır çerçevelerdeki gösteriş asıl malzemeyi gölgede bırakmıyor. En önemlisi de tamamı el yapımı olmuş oluyor.
Kullandığım aletlere gelince: Kıl testere (Olson marka en iyisi kırılmıyor, körelmiyor, insanı üzmüyor.), Maket bıçakları (Kesinlikle Excel olmalı, çünkü yapı marketlerde satılan ucuz olanlar hafif bir zorlamada kırılıp uçuyor.), Saatçi eğe takımı, Zımpara. Başka da önemli bir şey yok.
Bu arada zımpara da kolaylık için zımpara kağıdının arkasına yapıştırıcı sürüp, karıştırma çubuklarını yapıştırdım. Sonra onları bölerek bir sürü ara yüzey zımparaları elde ettim.
Maket bıçağı için farklı bir çözümde bistüri kullanmak. Alttaki resimde farklı modellerde bitüriler var. Bunlarda çok dayanıklı ve hesaplı. 100’lü kutuda 10-15 TL arasında Medikal malzeme satan yerlerde var. Dikkat ederseniz üzerinde numaraları da var.
Bilgilendirme için teşekkürler Ömer bey.
Anlatım çok güzel olmuş emeğinize sağlık eminim birçok kişinin işine yarayacaktır..
Ömer Bey çalışmalarınız bizlere ışık tutuyor kıl testere ve oyma konusunda böyle açıklamalı bilgiler yayınlanmanız bu hobinin bu el sanatının ilerlemesine katkıda bulunucaktır. Çok resim ekleme konusunda kesinlikle aklınıza yanlış şeyler gelmesin dilediğiniz kadar resim ekleyebilrisiniz. Bizleri kırmayıp uğraştığınız için teşekkür ederiz.
1 cm. Masif ceviz üzerine tek kat mat vernik uygulandı.
Ceviz çok güzel gösteriyor çalışmayı, emeğinize sağlık.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)