Enteresan, güzel model ve temiz bir işçilik ayrıca böyle geleneksel kayıkların tekrar ortaya çıkması modelcilik adına güzel gelişme elinize sağlık..
Semih
Bodrum
Denizci
Çoruh Kayığı (Kara Kayık)
1950 tarihine kadar Çoruh nehrinde,meyve,sebze,kereste,yük ve insan taşımacılığında kullanılan kayık.
Osmanlı döneminde halk Artvin-Batum hattında ürettikleri ürünleri bu kayıklarla taşırlar, 4 saat süren yolculuğun dönüşü ise 4 gün sürermiş.
Enteresan, güzel model ve temiz bir işçilik ayrıca böyle geleneksel kayıkların tekrar ortaya çıkması modelcilik adına güzel gelişme elinize sağlık..
Semih
Bodrum
Denizci
Daha önce hic ismini bile duymadığım bir sandal , bizlere bu güzel modeli ve tarihi bilgiyi paylaştığınız için teşekkür ederiz. Ellerinize sağlık
Semih bey,Ali bey teşekkür ederim.
Ülkemizde kültür değerlerimizden daha niceleri var.Biraz merak,biraz araştırma
sonucunda bilgiye ulaşıyorsunuz.Yaşadığımız kültür kırılması nedeniyle bir kuşak
sonra elimizde hiç birşey kalmayacak,yaşayan eski kuşak bilgilerini öğrenip,bir sonraki kuşağa bırakamazsak,kırılma gerçekleşmiş olacak.
Bu tamamen bizim elimizde,yoksa başka milletler bunları derleyip gözümüze soka soka bizim deyip kendi kültürleri diye bizden sonraki kuşağa gösterecekler.
Teşekkür ederim.
Uzun yıllar öncesinden 1950’li yıllara kadar ulaşım Çoruh Nehri üzerinde seyr-ü sefer yapan kayıklara halk karakayık,idarecilerine de Reis diyordu. Artvin-Batum arasında çalışan bu kayıklar, Artvin merkez Zeytinlik mevkiinden hareket ediyor, Batum’a kadar her türlü yük ile birlikte yolcu da taşıyordu.
1886 yılında Çoruh’ta işleyen kayık sayısının 200 kadar olduğu 1940’lı yıllarda yaklasık 30 kayıgın isler durumda oldugu, 40-50 lira karsılıgında tümüyle ahsaptan yapıldıgı, 10-12 m boyunda, 1.5 m genisliginde, yaklasık 4 ton kapasiteli, üç kürekçi ve bir reis tarafından yürütüldügü, özellikle reislerin ellerindeki uzun sırıkla kayıgın kayalara çarpmasını önlemeye çalıstıkları, siyaha boyanmıs olduklarından ‘kara kayıklar’ olarak da adlandırıldıkları, Artvin’den Batum’a yaklasık 4-5 saatte gidilebildigi, geriye dönüş ise ya iple çekerek 4-5 günde ya da rüzgarlı günlerde yelken açarak iki günde dönüldügü, Artvin-Borçka arasında kisi basına 25-50 kurus ücret alındıgı, 3-4 ton kadar yük alabilen, en fazla seksen sepet yüklenebilen bu kayıklarla ceviz kütügü, tütün, seramik kaplar, üzüm, zeytin, kiraz, hurma gibi yaş meyveler ile küme denen cevizli sucuk Batum’a kadar götürülerek ticaret yapılıyordu.
Başbakan İsmet İnönü,1935 te çıktığı doğu illeri gezisinde, Artvin den aşağı ceviz kütüğü yüklü bir kayığın gelmekte olduğunu gördüler kayığı durdurdular. İnönü, "Nedir bu kayık, nereye gidiyor" diye sordu. Borçka'ya kütük götürdüğünü söylediler. Emniyet açısından kayığa binmemesi için ısrar ettilerse de, dinlemedi ve kayıktaki ceviz kütüklerinin üzerine oturarak Borçka’ya kadar gitti.
1950-1960’li yıllarda kayık tasımacılıgı tamamıyla ortadan kalkmıs olmasına sebebiyet olusturan durumlardan biri de devlet karayollarının Çoruh ırmagının kıyılarını takip ederek ulasıma açılmıs olmasıdır. Bu durum, Çoruh kıyılarının bozulmasına ve topografik degisimlere neden olmustur.
Hakkı bey,
Tarihi televizyon dizilerindeki palavralardan öğrenip,cep telefonu ile pokemon kovalayanlara sadece bu konuda değil,genel anlamda kültür mirasının ne demek olduğunu zor anlatırsınız,ki muhtemelen anlatamazsınız..
Dediğiniz gibi osmanlı pazar kayığının planlarını Paris teki müzeden bulup,model kitini de Çin den alırız olur biter
Paylaştığınız bilgi daha da ilginç fakat Kurtuluş Savaşı'nda ölümü göze alıp sonrasında ülkeyi kuranların birazcık deli akanbir nehirden korkmaları beklenen bir durum olmasa gerek..
Saygılar,selamlar
Semih
Bodrum
Denizci
Evet bencede bu kayığın yapımını yaygınlaştırmalıyız.2017 ortak projesi adayı olabilir.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)