Kurşun dökümü için benim kullandığım kalıp malzemesi alüminyum. İşlenmesi kolay olması ve ucuz olması sebebiyle tercih ediyorum. Yeterli ekipman varsa çelik kalıp daha faydalı olacaktır.
birbirini öpen 2 parça alüminyum blok alıyoruz.
Onca emek harcayarak, her parçasını ayrı özenle hazırladığımız modellerimize nazar değmesin diye kurşun dökebiliriz :P şaka tabi
Bu bölümde ustalarımızın affına sığınarak kalıplama ve döküm ile ilgili acizane bildiklerimi paylaşmak istedim.
Belki modelciliğe yeni başlayan arkadaşlara bir faydası olur.
Kurşun dökümü için benim kullandığım kalıp malzemesi alüminyum. İşlenmesi kolay olması ve ucuz olması sebebiyle tercih ediyorum. Yeterli ekipman varsa çelik kalıp daha faydalı olacaktır.
birbirini öpen 2 parça alüminyum blok alıyoruz.
Örneğimiz bir top dökümü olduğunu varsayarsak, blokların üst kısmını dökmek istediğimiz top kalıbının ölçeğine uygun bir matkap ucuyla deliyoruz.
Döküm yaparken zorlanmamak için döküm yapacağımız yeri hunileştirmek gerekebilir.
Delme işleminden sonra kalıbımız resimdeki şekli aldı.
Delme işlemi esnasında bıraktığımız iz ve lekeleri uygun zımpara ile gidermek gerekiyor.
Böylece döktüğümüz top pürüzsüz bir görünüm alacaktır.
Döküm işlemi için elinizde mevcutsa balık tutmak için kullandığımız kurşun veya nalburdan alacağımız kurşun çubuk işimizi görecektir. Eritme işlemini yapacağımız uygun bir kabın içine kurşun bloklarımızı atıp eritmeye başlıyoruz. Burda karşımıza 2 seçenek çıkıyor. Üstten ısıtma ve alttan ısıtma. Tüp kullanarak alttan ısıtmak en güvenli şekli.
Uzun saplı bir pense veya kerpeten ile sıkıca tutup mengenede sıkıştırdığımız kalıbımıza dikkatli bir şekilde kurşunu döküyoruz. Alüminyum veya çelik malzemeden kalıbın soğuk olması sebebiyle hemen donacaktır.
Kabası hazır olan topumuzu istediğimiz şekilde işleyip kullanabiliriz.
Dipnot olarak birkaç şey söylemek istiyorum.
- Herşeyden önce güvenlik mantığıyla ev ortamında yapılacak bir iş olmadığını belirteyim.
- Kurşun eritilen ortamın havalandırma sistemi olması gerekir. Direk teneffüs etmek zehirleyebilir.
- Yüksek sıcaklıkta çalışıldığından eldiven kullanmak mantıklı olacaktır.
- Kalıplar daha detaylı yapılabilir. Bir kalıpta birden fazla parça dökülebilir. Fakat zahmetli olur.
- Kurşun bloklarının temiz olmasını öneririm. Yabancı maddeler,boşluklar ince işçilik yapılırken sıkıntı verebilir.
Kurşun dökümünü neden alüminyum kullanıyorsun (AKM) yani mermer ve taş yapıştırıcısı denemiyorsun akm ile şekilli olarakta döküm yapabilirsin.
akm kurşun döküm için en uygunu. ve pratiğim olan bir mevzu. yönlendirmenize teşekkür ederim. fakat krom döküm için uygun değil. sarı ve krom döküm yapmak amacıyla yüksek kaliteli çelik üzerinde pratik yapmaya çalışıyorum. uzun lafın kısası riva aquarama aksesuarı için çözüm çabaları diyebiliriz bu gereksiz uğraşakhan Nickli Üyeden Alıntı
![]()
Sana döküm yapacaksan 4140 sıcak iş çeliği tavsiye ederim.
4140 yaklaşık 4-5 sene öncesine kadar en çok tercih edilen sıcak iş çeliğiydi fakat şuan populer olan din 1.2343 malzeme. fakat her ikisini de işlemek için sağlam atölye lazım.khan Nickli Üyeden Alıntı
![]()
kursundan bende döküm yaptim,ama ben kaliplalrimi Kaba siva alcisindan yada normal Türkiye de Kartonpiyer alcisi diye tabir edilen malzemeden yapmisiitm, sicak sebebi ile 3 yada 4 dökümden sonra kullanilamaz hale geliyorlar, ama daha sonra mermer macunun dan yapma konuusnda bir kac kisiden tavsiye almistim ve hala yapacagim.bilmioyrum ne zaman,
bu gercekten cok iyi bir yöntem bizimle paylasman cok iyi. kaliplar dayanikli defalarca döküm yapilabilir kanisindayim, ama ayri zamanlarda.
Evet haklısın iyibir atölyen yada benim gibi bir iş yerin olacak.ak37 Nickli Üyeden Alıntı
bmentes Nickli Üyeden Alıntı
Mermer macunu diğer ismiyle akm kalıp ısındıkça çok daha iyi performans veriyor yani 8 yada 9 dökümden sonra klaıp iyice ısındığında kesinlikle kurşunda delik bırakmıyor.
düzgün yapılmış çelik bir kalıp ile bir ömür boyu döküm yapmak bir yana miras olarak arkadan gelenlere bile bırakılabilirbmentes Nickli Üyeden Alıntı
![]()
Bende aynı kanıdayım fakat çelik kalıp eğer bir atölyeniz ve gerekli makinalarınız yoksa 1-2 milyarı gözden çıkarmakşlazım.![]()
o celik kalibi kim yapacak iste sorun orda, ben bulsam öyle birini yaptirmak isterim dogrusu, eskiden dedem av icin özellikle domuz avi icin kendi kursunlarini kendi dökerdi, sonradan babam da, bende yaptim Türkiye de iken, kücük bir kalibi vardi, demirden yada celikten, keske öyle celikten yada demirden bir kalip edinebilsek. eger bu kalibi yapan birileri varsa tanimak isterim digrusu.
Birkaç tane aksesuar dökmek için düz değil teferruatlı bir kalıbı vasıflı bir çelikten imal etmek astarı yüzünden pahalıya mal olur.Numunesi olmayan ama şekil ve ölçülerinden emin olduğumuz parçanın dökümü için zaten bir kalıp modeli yapmak gerekiyor.İşin zor tarafı bu olsa gerek.
hurdacıdan bulabileceğiniz musluk başlıkları zamak veya tutyadır. kurşundan daha iyi ve sert bir malzeme, 390 derecede eriyor ben dün atelye de eski bir kahve cezvesi içinde ve piknik tüpün üzerinde erittim. kardeşimin arabası, Seat Toledonun iç kapı açma kolunun bir parçası kırılmış onu döktüm. 155 tl dedikleri bir parça 2-3 tl ye döktüm. mükemmel oldu. kız kardeşimde 155 tl den kurtardı. tavsiye ederim.
Arkadaşlar benim yazının üzerinden çok zaman geçti, ama ben yoğunluktan foruma uğrayamadım şimdi cevap vereyim. tutya (çeşme kafası) ile çok değişik şekillerde döküm yaptım. alçı AKİM gibi sert kalıplara dökülmez çok tehlikelidir. kaynayan bir maden olduğu için döküm ağzından üzerinize fışkırır. yanarsınız. dökümcülerin kullandığı ince deniz kumuna döküm yapılır. akimden alçıdan iyi sonuç verir. dişliden tutun bagaj kilit içine araba kapı kilidi içindeki bir parçadan gazi madalyasına herşeyi döküyorum. kum elenmiş çok ince kum olursa yüzey düzgün çıkar tel ile temizlenir kalın kuma dökerseniz tormadan geçirmek lazım.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)