Bu tekne kamaralı çırnık. Kamarası geriye alınmış, boyuda yaklaşık 11,5 metre.
Tahmini 1955 ila 1958 yılları sıralarında Karadenizli ustalar tarafından İzmit te yapıldıgı, asıl maksat İzmit körfezinde ve marmara kıyılarında kılıç balıgı avlamak, bunun yanında resmi bayramlarada ve izmitin perşembe günleri kurulan perşembe pazarına alışverişe gitmek isteyenleri izmit in karşı sahillerindeki köylerden ,kasabalardan, izmite taşıma maksatlı yapıldıgı, yapımından 5 ila 6 yıl sonra Sapanca gölüne götürülüp ıstakoz avcılıgında kullanılmış ve burada enkaz haline gelmiş oldugu bilgilerini toplamış oldugum bu tekneyi hangi tip sınıfa sokacagımı bulamadım .Teknenin boyu ve eni ile ilgili bilgi buldugumda onuda paylaşacagım . Degerli ustalar ,Kıymetli abilerim ve kardeşlerim bu teknenin modelini yapmak istiyorum .sizce hangi modelin planı ile başlarsam en yakın görüntüyü elde ederiz .fikirlerinize ihtiyaç var . Belkide, elimde ,aşagıdaki fotograftan başka bilgi olmayan bu tekne tipi hakkında bilgisi olan arkadaşımız vardır .varsa bizilerlede paylaşırsa çok sevindirecektir.
saygılar sunarım
Bu tekne kamaralı çırnık. Kamarası geriye alınmış, boyuda yaklaşık 11,5 metre.
Yusuf Abi ağzımdam aldın lafı![]()
Degerli kardeşlerim epeyce aradan sonra teknenin suya yeni indirildiği yıla ait bir fotograf daha bulduk. Fotografta tekne üzerindeki görülen kişilerden hala hayatta olan iki büyüğümden derlediğim bilgilere göre tekne boyunun 13,5 metre oldugunu kol atılarak çalıştırılan tek silindir dizel makinasının ve yelken donanımının oldugu bilgilerini edindim . Sayın İbrahim Emenli beyin teknik konudaki yardımından sonra bu modele başlamaya karar verdim. Ayna kıç alametro ile eş zamanlı devam eden çalışmamızı bakalım başarabilecekmiyiz. Yeri gelmişken bu fotograf hakkında da bilgi vereyim . Bu tekne Kocaeli İzmit te uzun yıllardır fabrika personel taşımacılıgı yapan Acarlar otobüs işletmesi sahiplerinin babası rahmetli veysel kaptanın kullanım maksatları dogrultusunda cideli ustalara istedigi tekne formunu tarif ederek yaptırmış oldugu yelken donanımlı bir tekne oldugu ögrendik . Fazla uzatmayalım fotograftaki şahısları merak eden olursa bilahere bilgi aktarırız. Sayın moderatör kardeşlerim de uygun görürlerse bu konuyu yelkenli çırnık başlığı altına taşırlarmı ? Saygılar sunarım
13.5 metre boylu bu teknenin modelinin 1/35 ölçekli modelini oluşturabilmek için ,mevcut çırnık planımızdaki omurganın tam orta kısmına yaklaşık 7cm bir ek yapmayı uygun buldum.
Omurgaya postaları yapıştırdık
kadri bey ,aşagıdaki bölümde bu tip teknelerden bahsedilmiş idi...
Gemi Modelciliği Model Teknikleri Rc model > GEMİ MODELCİLİĞİ GENEL FORUM > YENİ BAŞLIYORUM YARDIM .....Sıkça sorulan sorular > Konu: Karadeniz ve Sürmene takası arasındaki FARK' lar
Metin bey ilk fotografı degerlendiren ustalar ortak fikir olarak çırnık olduğu kanatinde olduklarından bende çırnık planı üzerinde değişiklikler yaparak uygulamaya karar verdim. Siz karadeniz teknelerini işaret ediyorsunuz.Özür dilerim acaba sizi yanlışmı anladım ? Bu fotograftaki teknenin formu sizce karadeniz tekneleri tarzında mı? şayet öyleyse başa dönecegiz epeycede yol almıştık.
kadri bey selamlar,ben karadeniz teknelerini kastetmedim.o bölümde benim yaptıgım bir tekne var ,(arkadaşımın böyle bir teknesi var idi) 12 metre civarında tek silindirli kafadan kızdırmalı iskandia motoru olan bir tekne ,ki karpuzcu takası diyorlarmış ,o bölümde resimleri var..
Ayna kıç Alametro ile birlikte sürdürdüğüm yelkenli çırnık çalışmamın sarım esnasında ve küpeştelerin yapımı sırasında çektiğim fotografları malesef fotograf makinamda bulamadım. Herhalde hafızası yarıldı dibine girdi .Bu dijital zıkkımlar bize kafayı yedirmezse model yaparız. Karadeniz takasının yanlış hatırlamıyorsam 6. postası kalın ve küpeştenin biraz üzerinde bir ölçüde oluyordu. Bu teknenin de 3. ve 13. postaları öyle olmalıydı. gerekli değişikliği yapacağım.Baş ve kıç bağlama babaları olacak.çırnık planında parapet yüksekligi daha az .Biz iki sarma çıtası fazla yaparak parapeti yüksek tutuk. Bu teknede kürek olmadığı için ,kamaralı çırnıkta oldugu üzere baş ve kıç küpeşte paraçolları üzerinde kürek ıskarmozlarıda olmayacak. Çırnıgın üzerindeki alametro kamarasını gaileye almayınız.
Teşekkür ederim hemen oraya bakıyorum
resmi şimdi çektim,kötü ama bir fikir verebilir...
Metin bey bizim tekne boyu 13 veya 13,5 metre en geniş yeri 3 ila 3,5 metre civarı ince uzun birşey dolayısı ile sizin fotografını yolladıgınız formda değil diye düşünüyorum
kadri amca bu fotograf kocaelindemi çekilmiş acaba ben dagların yapısından golcuk taraflarına benzettimde.
Guzelmis
GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)