Kemal Bey iyi düşünmüşsünüz benim aklıma yattı. Üşenmeden hazırlayıp paylaştığınız için teşekkürler.
Saygılarımla Gürkan Can USLU
Öncelikle neden böyle bir aparat düşündüm onu anlatayım, son sardığım gelibolu'nun boyu 90 cm idi, ben bi işgüzarlık yapıp nasılsa tüm postalar ve omurga sökülecek diyerek elimde bolca bulunan 4mm kavak kontradan omurga ve postaları kestim birleştirdim, buraya kadar düzgün duran endazenin sarmaya başlayınca beni zorlayacağını biliyordum, ama biz antremanlıyız ya, üstesinden gelirim dedim, ilk çıtayı yapıştırırken o kadar dikkat etmeme rağmen solucan gibi oldu, ve ben o sarımı bir puzzle bulmacayı tamamlar gibi bi ordan bi burdan sararak bitirdim, kısacası anamı ağlattı, ama sarım sırasında kafamda bir aparat tasarladım, piyasada bilinen omurga mengenesi var fakat bu aparat ta tam çözüm değil, omurgayı sadece alttan kavrıyor, üst gene bildiğini okuyor, küçük kısa modeller için belki iyi olabilir fakat model boyu büyüdükçe sorun başlıyor.
Tasarladığım aparat 20mm MDF malzemedir, bir ana gövde ve istenildiği sayıda gene 20mm malzemeden kıstırmalar şeklinde, ana gövde boyu 1 metre, eni 10-12 cm gibi, kıstırma maşalarının genişliği 2,5-3cm gibi boyları 20cm gibi, Ana gövde üzerinde sıra şeklinde delinmiş delikler bulunmakta bunun amacı kıstırmayı düşünülen noktalarda maşaların posta hizalarına denk gelmesi içindir, ve istediğimiz sayıda maşa kullanabiliriz, maşa 2 parçadan oluşmakta, kıstırma sırasında maşa kaç mm omurgayı tutacaksa arka tarafınada aynı mm bir parça sıkıştırılmalıdır, bunun amacı maşa paralel kapanarak omurgayı sadece üst kısımdan değil aynı zamanda alttanda kavramasıdır.
Bu aparatı henüz yapmadım, ama bir daha uzun boylu ve kalem gibi bir tekne saracaksam bu aparatı kullanmayı düşünüyorum, hemde gene 4mm ile.
Kemal Bey iyi düşünmüşsünüz benim aklıma yattı. Üşenmeden hazırlayıp paylaştığınız için teşekkürler.
Saygılarımla Gürkan Can USLU
bu aparatta amaç ,omurganın dönmemesini sağlamaktan başka bir şey varmı?
Doğrudur, büyük modeller için omurganın dönmemesini sağlar, başka ne amaç umuyorsunuz..
Sabit modelde omurga yamukluğu belki es geçilebilir yada göze görülmeyebilir fakat yüzer modelde bu hata modelin istemdışı dönüşlerine sebep verir. Bodrumluların bir lafı vardır " Bozburun teknesi gibi gidiyor derler, ya sağa kaçar yada sola"
Kemal Bey,
Projeyi ürettiğiniz ve bizlerle paylaştığınız için teşekkürler... Bu aparatı hemen yapmaya ve kullanmaya karar verdim. Henüz üzerinde yeterince düşünmedim ama, kalın tahtadan iki tane yaparak ikincisini de sizin çizimde gösterdiğinizle simetrik şekilde kullanarak bu aparatı sarma yaparken tezgah gibi de kullanabilir miyiz diye aklıma geldi. Bu iki tahtaya T şeklinde eklenecek üçüncü ve enli bir tahta da tezgahın zemini olurdu. Keşke çizim programına sizin gibi hakim olsaydım da düşündüğümü görsel hale getirebilseydim. Yeterince ifade edemediysem kusuruma bakmayın...
Çizimini yaptığınız aparat kullanıldığında omurganın çarpılması olayı büyük oranda halledilmiş olacak. Bu konuda size katılıyorum...
Sağlıkla kalın.
Yaratıcı projelerinizin devamını dilerim...![]()
Kemal Hocam güzel bir sistemi ayrıntılı çizimle anlatmışsın. Bu konuda sıkıntısı olan arkadaşlara yardımcı olacak. Altta omurgayı sıkan mengene sistemleri her teknede kullanılamıyor. Bu şekilde çok daha iyi sonuç alınacak.
Omurga ve postalarda kavak kontrplak çok çabuk döndüğü için kullanılmamasını tavsiye ediyoruz ama sizin elinizdekileri değerlendirmek için kullanmanız isabet olmuş, bize böyle bir aparat kazandırdınız.
İcatlar ihtiyaçlardan doğar sözünü ispat ettiniz. Paylaşım için teşekkürler. Elinize sağlık.
Selamlar.
Arkadaşlar, faydalı olabildiysek ne mutlu, bu aparat üzerine az daha konuşayım, kullanmayı düşündüğümüz malzeme, sağlam ve kolay eğilmediği için mdf dir, fakat mdf ağırdır, elde bir sağa bir sola çevirmesi zordur, fakat söyle bişey varki, her iki tarafada 4-5 ağaç koyduktan sonra kıstırmaya ihtiyaç kalmayabilir, yani model kendini ayakta tutmaya başlar. ben öyle umuyorum.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)