avuç içi tornasına dogru gidiyoruz...allah hayretsin..![]()
Merhaba,
Daha önceki tornayı yaparken bazı kısımlarını birden fazla yapmıştım. Burada daha önce yapılan bloğu kullanarak öncekinden daha küçük boyutta bir torna yapmayı hedefledim.
Matkap mandreni kullandım. Motor daha önceki motorla aynı düşük fiyatlı brushless motor, ESC yine en ucuzlarından, Esc yi tetikleyen devre birkaç elemanla yapılan basit bir devre. Maksimum işlenebilecek çap 3cm civarlarında. Boyutu küçültme amacıyla bu sefer motoru ayaklarını keserek monte ettim. Bu motorun devri ve gücü böyle bir torna için yüksek geliyor, bu nedenle devri 3500 civarlarında sınırlandıracağım. Bu devirle zorlanma durumunda 4 ampere yakın bir akım çekiyor. Brushless motorlar 40-50 amper gibi yüksek akımları maksimum devirlerde ve bu devirlerdeki zorlanma durumlarında çekiyorlar, buradaki uygulamada aynı daire testeredeki gibi yüksek akımlar söz konusu değil. Bittiği zaman resim ve videolarını eklerim.
Resimler aşağıda, iyi çalışmalar.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
avuç içi tornasına dogru gidiyoruz...allah hayretsin..![]()
Sırada ne var bende merak etmeye başladım. En son bunun başlangıcını görmüştüm atölyede. MErak şimdiden sardı.
işte son nokta ...bundan sonrası kafaya huni,boyna çalar saat...![]()
E abı nettin sen. Anteo ile Loreley boynu bükük kalacaklar. Öncelikle Üstün abiye perşembe ve polonya pazarı yolu gözükmüştür hayırlısı olsun.
Üstün abi motorun kullanımı arttıkça artıyor, harika olacak bu mini torna.Tebrikler,başarılar.
tek kelime ile mükemmel ben de torna yapmak istiyorum.Elimde Alüminyum yuvalara sahip bir blok var.Hareketli kapının üst kısmı ve bu hareketli kapıyı çalıştıran bir motor da mevcut 24 voltluk.Nereden başlamalıyım acaba.
Bir de şu avuç içi torna muhteşem onun biraz büyüğüne sahip olabilsem keşke aaaahhhh
Sağolasın Nejat. Metin abi bu metal tornasını yapabilsem, huni ve çalar saatin yanında bir de direksiyon lazım olur. BMW direksiyonu da yakışır, 2002 filan.
Şaka bir yana bunu yapan adam john R. Bentley, adam gerçekten hunilik olmuş, sitesinde metal stoğum diye bir resim koymuş, en az 10 ton malzeme var. Ama bunu da geçen hintli bir adam var. Ikbal Ahmed diye, aşağıdaki linkte bir yerlerde aynı tornanın daha küçüğü var.
Iqbal Ahmed
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
Teşekkürler, maalesef yeterli ekipman olmadan zor. Dikey bir matkabın varsa bloğa rulmanlar için yuvaları açarsın, motoru da bağlarsın, rulman yuvalarını çok az büyük yapıp, rulmanların dışı ve yuvayı hafif epoksileyip mili 90 derecede takarsın, kuruduğunda hassas aletler gerekmeden problemsiz bir yatak yapmış olursun. Bir şekilde karşı puntoyu da yaptın diyelim, mandrene salgısız bir mil bağlamak için yine dışardan yardım almak zorundasın.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
Aslında torna sonuçta modelcilikte kullanılacak, küçük objeler işlenecek ve süre olarak az kullanılacak. Bu durumda motorun yatakları biraz güçlüyse direk motor miline bir parça takarak kullanmak mümkün, Daha önce Hamdi beyin bu şekilde yaptığı ve uzun yıllar kullandığı torna örneği var.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
La havle... Abi biz daha 1 tane bile yapamamışken bu kaçıncı tornadır. Bizde yapalım ama nasıl![]()
Oltan kolay, önce perşembe pazarına gidip şu ertelediğin metal tornasını alacaksın, bir kaç ay sonra gelip senden ders alacağıma eminim.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
bu john r bentley ve igbal ahmet i alacaksın ..vereceksin odunu,vereceksin odunu...10 tane vurup 1 sayacaksın...ulan sizin işiniz yokmu diyeceksin...
millete kötü örnek olmaktan atacaksın yedikule zindanına.günde 3 ögün odun.....![]()
Metin Abi, şöyle eşşek gibi, demirden, buhar motorlu bir Anteo yapmak istiyorum.. Ne önerirsin![]()
![]()
![]()
![]()
şöyle bir 7-7,5 metre olsun ,,biner gezeriz...
Abi çoğaltma eki kullanmayalım ama.. Hani senin gibi değilde Üstün Abi, Ben falan binebiliriz buna.. Seni 15 metreden aşağısı kurtarmaz ben diyeyimHele ki biz yapıyorsak, mazallah.. Cüsseye can simidi falan zor bulunur
![]()
korkma benim filikadan bozma tekne 6.69 metre idi (hoş o zaman gençtik ama) 4-5 sene gezdim onunla..
geldimi gönderdiklerim...
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)