Sağol abi.Selim abiden sonra sırada ben varım.Furkan beyin sorduğu motor mili ve mandren bağlantısını ben de merak ediyorum.
Sercan resmi kabaca çizdim, ölçeksizdir. Rulman iç çapı 3mm, dönen uç 3mm olup, puntayı sıkıştırınca dönen uç sıkışmasın diye bilya koydum. Dönen uç 4-5 mm olup rulmana giren rulman iç çapına göre torna edilirse gerek olmayabilir.
yapımı 10 dakika sürmüyor,
10 mm milimizden 5 cm kadar bir parça kesiyoruz. Ben 10 mm paslanmaz almıştım ondan yapıyorum, toleransı yeterli geliyor.
12 mm pirinç çubuğu 8 mm derinliğinde, 9,9 mm çapında deliyor ve 2 cm uzunluğunda kesiyoruz. 10mm mili mengenede sıkıştırarak 2 cm parçamıza çakıyoruz, giren tarafına hafif pah kırılması gerekiyor.
sonra bu ikiliyi 10 mm milden tornaya bağlıyoruz, yüzey ve alın tornalama işini çok küçük pasolar vererek yapıyoruz.
Kullanılacak rulmanı seçiyoruz, normalde 10mm dış, 3 mm iç çaplı standart rulman veya hurda step motor vb parçalardan çıkan rulmanlar kullanılabilir.
rulman dış çapı kadar sarı parçayı bilyaya yuva açılacak kadar deliyoruz, bunu yaparkende ufak çaplardan başlayıp bir kaç aşamada yavaş pasolar vererek deliyoruz.
Rulmanları tak, dönen ucu konikleştir, kes, tak işi kaldı. Dönen ucu ben kalemle sivriltmiyorum, tornaya bağlayıp ters döndürüp, dremelin ucuna taktığım küçük bir elmas diskle bu işi yapıyorum.
Diğer taraf resimde göründüğü gibi, üstteki küçük vida diğerinin gevşememesi için.
Aslında mile kanal açıp normal tornalardaki gibi yapılabilir ama bence küçük bir ahşap tornası için gerek yok.
Ben bunları yazarken, Furkan cevabı yazmış bile, bir de rulmanların ve milin dışına hafif bir epoksi sürülebilir.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
Sağol abi.Selim abiden sonra sırada ben varım.Furkan beyin sorduğu motor mili ve mandren bağlantısını ben de merak ediyorum.
Furkan benim kullandığım motorda 6mm mil vardı, ben motorun orijinal milini söktüm motor+yataklar+mandren kadar bir mille değiştirdim.
Mandren tarafı konik değil vidalı, genelde küçük mandrenlerde bu vida 3/8 UNF,
Büyüklerde 1/2 oluyor, mandren üzerinde zaten yazıyor. Pirinç bir mile paftayla 3/8 UNF diş açıyorum, bunu mandrene sıkıca takıyorum. arkadan 1-2 mm çıkacak şekilde kesiyorum. Sonra mandrene 10 mm düzgün bir mil takıp aynaya bağlıyorum.
Burada salgısız bağlamak gerekiyor, elle sıkmalı mandrenlerde salgıyı ölçecek yer de yok. Aynayı sıkarken birinci pabuçu çok az gevşek bırakıp ikinciyi oradan da üçüncüyü sıkıyorum, bu önemsiz görünüyor ama tek taraftan sıkınca iş bitimi salgı olabiliyor. sonra pirinç parçaya adım adım 5,9 mm delik, sonra 6 mm rayba.
mile hafif epoksi sürüp takıyorum. Genelde sonlarda mil sıkışıyor, mengenede hallediyorum. Sonra salgı denemesini tornada yapma, frezede yap, tornada yapacaksan da mili salgı komparatörüyle salgısız bağlamak gerekiyor.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
Aslında 3/8 yaklaşık 9,5 mm civarı, 10 mm düzgün bir mile tornada diş açılsa daha güzel olur. Fakat bunun için diş açma kalemi, kater vb bu işin sonu yok.
Üstün Sorkun - 1960 / İstanbul
hayırlı akşamlar buraya yeni katıldım çok güzel biyer bu arada ürünün imalatını yapıyormusunuz yada satıyormusunuz bilgilendirirseniz sevinirim
Hiç unutmam bir gün , 70 80 kişi buluşmalarımızın olduğu dönemüstün abi yanında bir daire testere getirdi torbanın icinde de odun parçaları gürgen latalar var . Çay bahcesinde oturuyrouz masada elektrik tesisatı yok testereyi koydu ağaçları cıkardı kütür kütür hepsini kesti
fırcasız motoru fırcasız esc ile sürüp hemen yanına da
lipo pil hepiimiz şaşırdık kaldık . Allah uzun ömürler versin az konusup çok iş yapan ve öğretmeyi seven bir ağabeyimizdi.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)