Sorarak, bakarak, canlandırma yaparak işe giriştim, ilk işim omurgayı oturtacağım bir düzenek bulmak oldu. Ahşap işlerinden hurdaya çıkmış bir platformu fazla kurcalamadan devreye aldım.
Yıllardır bir türlü cesaret edemediğim ahşap model yapımına en azından hazır kitlerden giriş yapmaya karar verdim. Seçimim hem ekonomisi hem de göreceli kolaylığı açısından (bana her halükarda zor tabi) Boğaziçi Kotrası'nı seçtim. Almadan önce planları inceledim, belki bana öyle gelmiş olabilir ama yapım kılavuzu yeni başlayanlar için yeterli açıklama ya da kılavuzluk yapamıyor. Neyse ki bu platformda kendinizi güvende hissettirecek kadar çok kaynak var ve birkaç garip sorudan sonra en azından başlangıç kaosunu yavaş yavaş atlatıyorum.
Sorarak, bakarak, canlandırma yaparak işe giriştim, ilk işim omurgayı oturtacağım bir düzenek bulmak oldu. Ahşap işlerinden hurdaya çıkmış bir platformu fazla kurcalamadan devreye aldım.
Kılavuzun 7. aşamasında "posta başlarını kesin" talimatı ilk yaşadığım şok oldu. Çünkü kafamdaki canlandırmada sarma işleminde çıtaları postalara yapıştırmak vardı, peki yapıştırırsam nasıl kesecektim? Burada forum ve forum ustaları devreye girdi ve kafamda bir türlü canlandıramadığım şeyi teyit ettiler en azından güverte üstü bölümünde çıtalar postaya yapışmayacak. Acemiyim ya, hala kendime "yahu bunlar nasıl duracak" diye soruyorum. Baştan ve sondan yapıştırdım tabi ama sanki bir temasta dağılacakmış gibi geliyor hala. Tecrübeye güvenmek lazım. Şimdilik bir sağdan bir soldan sarmaya devam ediyorum. Yapıştırıcı olarak beyaz ahşap tutkalı kullanıyorum. Henüz çift komponenetli hızlı yapıştırıcı kullanmaya cesaret edemedim.
Levent bey merhaba sizin görselleriniz üzerinden ilerlemek daha kolay ve güzel olacak, bi ton yazıyla anlatacağımız şeyi bir görsel hallediyor, şu ana kadar yaptıklarınız çok güzel ellerinize sağlık böyle devam ederseniz güzel bir model ortaya çıkar, bu noktada posta kulaklarını kırmadan yazıyla anlattığım şeyi şimdide görselde göstermiş olayım, sizin eklediğiniz görselden kopyaladığım foto üzerinde çerçeve içerisine aldığmı bölümü iki çıta üst üste gelecek şekilde sabitleyip arasına içeriden ve dışarıdan ca sürerek sabitleyebilirseniz o zaman kulakları kırdığınızda deformasyon meydana gelmez, yapıştırdığınız gibi kalır, dikkat edilecek husus ca kullanırken şaka değil iğne ucunu ca ya batırarak çıta aralarına içeriden ve dışarıdan uygulamanız, böylelikle merdivenleşmenin de önüne geçmiş olacaksınız, kolay gelsin
İyi bir başlangıç Levent bey. Abdulrahman bey'in gösterdiği gibi çıtaları birbirine yapıştırmanız gerekiyor. Çıtaların birleşim yerlerine dokunduracağınız hızlı yapıştırıcı içeriye de nüfuz edip iki çıtayı birbirine tutturacaktır. Aşağıda linkini verdiğim döküman sarım tekniklerini anlatıyor. Yararı dokunabilir.
https://modelshipworldforum.com/reso...tbeginners.pdf
Konu mtbediz tarafından (28.12.2021 Saat 22:12 ) değiştirilmiştir.
İlginize çok teşekkürler, yeni başlayanlarla ilgili dokümanların hepsini bilgisayarıma indirdim ama ama henüz okuduklarımı tam olarak anlama ve uygulamada sorun yaşıyorum, alışacağım herhalde. Hızlı yapıştırıcı konusunda ise önceki paylaşımlarda belirttiğim gibi henüz kullanmaya cesaret edemiyorum. PVA, yapıştırma anında biraz daha düzeltmeye uygun geliyor.
Eyvah eyvah!!!! Görünen o ki bunu suya indiremem. Umarım bir düzeltme alternatifi vardır.
Levent bey merhaba, fotoğraflardan anladığım kadarı ile iki sorun var, birincisi tam manasıyla bir pah kırma işlemi yapmamışsınız, buda herkesin olmasada erbabının anlayacağı bir soruna neden olacak, ikincisi baştan beri anlatmaya çalışdığımız ca ile pva yapıştırıcı farkı burada ortaya çıkmış, pva ile yapıştırılan zemine en az bir gün hiç müdahale etmemelisiniz ki yerinden ayrılmayacak şekilde yapışsın, yoksa fotoğrafta görünen hata ortaya çıkar, yapıştırdığınız yer açılır, çok iyi şekilde sabitlenmesi gerekir, bana göre çözüm yapıştırdığınız iki çıtayıda sökün, yapışkan artıklarını temizleyin, şimdiye kadar edindiğiniz tecrübe ile baştan pah kırma işlemi yaparak başlayın ve günlük sağlı sollu maksimum bir çıta sararak sarım işlemini yapın, ca ile yapıştırırsanız bıkana kadar sarıma devam edebilirsiniz, kolay gelsin
Deneyimli arkadaşlar bu resimler üzerinden "ahşap model yapımında yapılmaması gerekenler" başlıklı bir konu açabilirler.İlk deneme ve bu konularda okuduğum havalandırma delikleri ve merdivenler
gibi kavramlar benim model de bol miktarda mevcut. Açıkçası neyin, nerede ve nasıl yapılması gerektiği konusunda öğrenilecek çok şey var. Ciddi biçimde çok. Neyse öğrenmenin yaşı ve sınırı yok derler. Geldiğim aşamada bazı fotoları paylaşayım dedim. Ayıplarımı örtme gibi bir çabam olmadı, kamera neyi gördüyse durum o.
Bu arada hızlı ve çift komponentli yapıştırıcı da kullanmaya başladım.
Levent bey merhaba; yaptığınız hatalar her yeni modelcinin yapacağı türden ve çözümü olan hatalar ancak birisi hariç, yaptığınız model aynakıç diye geçer ve bütün sarım çıtalarının ilk olarak baş bodoslamadan başlayıp arkaya doğru ilerlemeliydi, baş bodoslamada çıta başlarının girmesi için kanal da var ama anladığım kadarı ile siz arkadan başlayıp öne doğru geldiğiniz için önde sorun çıkmış ve bu çözülmesi çok zor bir sorun oluşmuş, normalde sarım çıtaları başbodoslamadaki kanala oturması ve kesinlikle dışarı taşmaması gerekir, bu hali ile devam ederseniz alttaki görüntüyü yakalamanız çok zor, ya ilk modelin hatası olmaz diyip devam edeceksiniz, yada yılmayıp söküp yeniden yapacaksınız, bu işi öğrenmenin başka yolu yok, kolay gelsin
Konu Abdulrahman tarafından (10.01.2022 Saat 21:42 ) değiştirilmiştir.
Bilgilendirme için teşekkür ederim, çıtaları o kanala oturtamadım sanırım, suda epeyce bekletmeme rağmen oraya doğru döndüremedim, kırıldı. İlk deneme böyle gidecek çünkü elimde yeniden yapacak kadar çıta kalmadı. Aslına bakarsanız yapıştırmaya baş taraftan da başladım, ama eksik yaptığım işlemler nedeniyle sağlıklı bir sarım olmadı. Hatasıyla sevabıyla devam edip nasıl bir şey çıkacak göreceğim.
Levent bey aslında burda sizin çok bir hatanız yok, bence sorun kit ürecitisinde, gördüğüm kadarı ile sarım çıtalarının eni 6 kalınlığı 2mm var herhalde, bu çıtaları ile o modele sarım yapmak usta bir modelciyi bile zorlar, halbuki bu çıtaları 1,5*3 mm olsaydı ilk resimdeki sarımı yapmanız çokta zor olmayacaktı, söylediğim ebatlarda ayous çıta temin edip yeniden başlayabilirsiniz, siz bilirsiniz, iyi akşamlar, kolay gelsin
Çıtaların kanala rahat oturabilmesi için yapacağınız şey sarıma başlamadan önce postalarda pah kırma işlemini olması gerektiği gibi yapmanızdı. Son posta yüksek kaldığı için çıtalar dönemiyor ve kırılıyor.
Bir de çıtaları yapıştırmadan önce 10-15 dakika sıcak suda bekletirseniz çıta kırılmalarının büyük ölçüde önüne geçersiniz. Kırmadan çıta bükmenin çeşitli yöntemleri vardır. Dilerseniz onlardan da bahsedebiliriz.
Hatasıyla, sevabıyla boyama aşamasına geldiğimde, elimde plastik maketlerde rahatlıkla kullandığım akrilik astar ve poyalar işimi görecek mi yoksa farklı bir boya yelpazesine mi geçmem gerekiyor, bilgi alabilir miyim?
Aşağı linkini eklediğim yazı bu sitenin bir üyesine ait, benim deneyimim değil, akrilik boya ve astarları pek tavsiye etmiyor, burada bir kaç kişinin kullandığını okudum, belki onlar deneyimlerini paylaşırlar, bende genelde sprey ve oto boyası kullanıyorum
https://www.modelteknikleri.com/mode...a-tipleri.html
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)